Igen, tudom, január 1. az a nap, amikor milliónyi ember előtt papírlapok, naplók, jegyzetek egyebek telnek meg ilyenekkel:

  • mától nem eszem több csokit
  • mától edzeni fogok
  • mától leszokom a dohányzásról
  • mától nem fogok vezetés közben idegállapotba jönni
  • stb… stb… stb…

Van akinek működik, és van akinek, például nekem, soha de soha nem működött. És miért is van ez így? Először is mert nem vagyunk egyformák. Másodsorban a fogadalom akkor működik, amikor az elhatározás a változtatásra már megszületett. (ha ez pont egybeesik újév első napjával, akkor nyert ügyed van) Enélkül sajnos szinte előre borítékolható a kudarc és a frusztráció. Tehát, ha te megfogadtad, hogy innentől aztán csak hiperdiétás és hiperegészséges cuccokat fogsz enni, azért ami maradt a karácsonyi habzsidőzsiből még elpusztítod, de nem baj, majd holnaptól. De holnap a szüleidnél tőtöttkáposzta party van, és különbenis az edzésterv még nincs kész, de nem baj majd holnap… Aztán ha még februárban is a pizzát meg a sültkrumplit tolod magadba, fojtásnak egy kis krémessel, akkor az egész fogadalmad az “ez sajnos nekem nem sikerül” kategóriába kerül. Innen már csak egy lépés az “én erre alkalmatlan vagyok”, és az “úgysem fog soha sikerülni”. Ezzel pedig egyre inkább kudarcra ítéled magad, frusztrálódsz, és az önértékelésed is a béka segge alá kerül. Ördögi körré válhat ez kéremszépen.

Nade akkor hogyan is kéne? Az én javaslatom a következő: fogadalmak helyett inkább tervezz, tűzz ki magadnak az új évre reális célokat!
mi a különbség?
fogadalom – január 1-től edzek és fogyózom
cél – az év végéig leadok (mondjuk) kb 8kgt és hetente 2-3 edzést megcsinálok
Ezzel lehetőséget adsz magadnak arra, hogy akár kisebb lépésekkel indulva, fokozatosan megismerve, és elfogadva az új dolgokat, körültekintően, és számodra elfogadható tempóban éld meg a változtatás folyamatát

És mi lesz a különbség a végeredményben? Az év vége felé, amikor már túl vagy a kezdeti nehézségeken, az első pár nem könnyű lépésen, és túl az első, majd a sokadik sikeren, nagyon büszke leszel magadra! Nagyot fogsz nőni a saját szemedben!

Boldog Új Évet Kívánok!